Vilnius lietuvių literatūroje

Tęsiant bendrą gimnazijos humanistinio ugdymo menine veikla sampratos elementų taikymo programos projektą „Vilnius - mano miestas“, spalio 21 dieną vyko IIIa ir IIIb klasių projekto ,,Vilnius lietuvių literatūroje“ pirmoji dalis „Jono Radvano herojinio epo „Radviliada“ sąsajos su Vilniumi“, kurį koordinavo lietuvių kalbos mokytoja Marija Česonienė. Kaip sekėsi? Štai keleto mokinių, parašiusių savo nuomonę, ir jų mokytojos įspūdžiai ir pamąstymai:

Draugai pristatė projektą apie Jono Radvano ir jo herojinio epo ,Radviliada“ sąsajas su Vilniumi. Esu patenkintas klasės projektu, kuris vyko penktadienį. Visi gavo daug naudingų žinių apie Vilnių, Joną Radvaną, jo kūrybą. Manau, šita informacija tikrai tiks egzaminui.

Jan Šestelinski, 11a

Projektą „Jono Radvano sąsajos su Vilniumi” buvo sunku daryti, tačiau tikrai įdomu ir naudinga. Iš poeto gyvenimo duomenų yra mažai, todėl surasti sąsajų su Vilniumi buvo gana sudėtinga. Nepaisant to, projektas ir projekto idėja labai patiko. Taip pat buvo įdomu pasiklausyti kitų pristatymų, nes kiekviename pristatyme buvo naujų faktų.

Inesa Urbanovič, 11b

Šiandien klausėmės draugų, kurie pristatė mums Jono Radvano sąsajas su Vilniumi. Man patiko draugų pristatymai. Jiems pasakojant sužinojau daug naujų dalykų apie Vilniaus praeitį, taip pat supratau, kaip stipriai buvo vertinama sostinė Renesanso laikotarpiu. Man labai patiko, tikiuosi, kitiems irgi patiks, taigi, siūlau jums išklausyti mūsų projekto pristatymą.

Dominik Motuz, 11a

Projektas ,,Jono Radvano ,,Radviliados“ sąsajos su Vilniumi” yra puiki galimybė pažinti Renesanso rašytoją, jo kūrybą bei praplėsti savo akiratį. Juk Renesanso žmogus buvo išprusęs, ir šis projektas mus būtent lavina, nes  ieškodami informacijos išmokstame daug naujų faktų, geriau susipažįstame su Renesanso laikotarpio pasaulėžiūra, įsitikiname, jog XVI amžiaus kūrėjų tikslas buvo išgarsinti Lietuvą,  tuo pačiu metu parodyti Vilniaus išskirtinumą, kurį savo herojiniame epe akcentavo humanistas ir protestantas evangelikas Jonas Radvanas.

Eva Ravluševič, 11b

Dalyvavimas projekte man buvo labai naudingas ir įdomus, nes tokie darbai lavina kritinį mąstymą ir kūrybiškumą.

Eva Tumaš, 11a 

 

                  Norėčiau padėkoti visiems projekto dalyviams už įdomius, kūrybiškus pristatymo būdus apie Joną Radvaną ir jo bei jo kūrybos sąsajas su Vilniumi. Didžiausią įspūdį padarė faktas apie Radvilų rūmus, kurie yra Vilniaus gatvėje.

Dominika Symonovič, 11b

Kad ir kaip būtų skaudu (lieki tas blogiukas, kuris gali padėti, bet nepadeda), turi rasti dvasinės stiprybės nepadėti, neįsikišti, kad mokinys pajudėtų ir paaugtų pats. Ir aš džiaugiuosi ta dvasine stiprybe – savo ir savo ugdytinių. Tiesiog būtent dvasinė stiprybė skatina nepasiduoti ir judėti į priekį, nusivilti savimi ir iš naujo atrasti tyrinėjimo ir pažinimo džiaugsmą, nors dažnai atrodo, kad uždavinys neįveikiamas... Žmogus gali pasiekti daug (ir netgi dar daugiau), jei tikrai labai nori. 

Marija Česonienė, vienuoliktokų lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos