Tarptautinis projektas „Integracijos skoniai” pagal Erasmus+ programą

14 mokinių grupė (III-IV kl.) iš Vladislavo Sirokomlės gimnazijos bei jaunimas iš Stefano Žeromskio licėjaus Zawiercie miesto 2021 m. spalio 18-25 dienomis dalyvavo Lenkijos ir Lietuvos projekte „Integracijos skoniai” (The flavours of integration) Zawiercie mieste. Projektą vykdė Lenkijos fundacija Darbo ir Karjeros Institutas kartu su asociacija Active Youth iš Lietuvos pagal Erasmus+ programą.

Tokie mainai yra neformali bei popamokinė ugdymo forma, leidžianti jaunimui tobulinti kalbines ir socialines kompetencijas bei plėtoti kūrybinę veiklą naujose situacijose. Tai leidžia jiems geriau pasitikėti savo sugebėjimais, didina motyvaciją tolesnei saviugdai. Jaunimo integracija – tai galimybė kalbėtis apie gyvenimą šiuolaikinėje Europoje, apie europietiškas vertybes, leidžia susipažinti su Lenkijos ir Lietuvos kultūra, papročiais ir tradicijomis. Šiame projekte ypatingas dėmesys buvo skiriamas lenkų ir lietuvių virtuvei.

Pagrindinė projekto idėja buvo tobulinti tarpkultūrines kompetencijas gaminant maistą kartu. Susirinkusieji paruošė originalų lenkiškų patiekalų derinį – bulvinius blynus su lietuvišku kastiniu. Kartu gamino ir lenkiškus-lietuviškus lietinius, regioninius kepsnius (prażonki) bei kitus tradicinius abiejų šalių patiekalus.

Remdamiesi surinktais lenkiškų ir lietuviškų patiekalų receptais, kurie buvo paruošti ir užfiksuoti nuotraukose, mokiniai sukūrė mini kulinarijos knygą „9 lenkų-lietuvių dienos“ lenkų, lietuvių ir anglų kalbomis. Vyko sveikos mitybos seminaras, mokiniai pamatė, kaip šiuolaikiškai puošiami daržovių ir vaisių patiekalai, bei sužinojo, kaip įdomiai pateikti patiekalą ar pasigaminti servetėlių dekoracijas.

Jaunimas taip pat dalyvavo įvairiose integracinėse veiklose: mokėsi pagrindinių belgų ir zumbos žingsnių, išbandė save džiudžitsu (jiu-jitsu) treniruotėse. Projekto dalyviams buvo surengta daug ekskursijų: S. Žeromskio licėjus Zawiercie mieste, Meno galerija „Stara Łaźnia”, Senųjų amatų muziejus Žarki (Żarki) mieste, sanktuariumas Lesniovo (Leśniowo), Krokuvoje (Kraków), pilys Bobolice ir Miruv (Mirów).

Baigiantis projektui dalyviai paruošė multimedijos pristatymą „Lenkijos-Lietuvos kolekcijos“ anglų kalba, padainavo dainą ir gavo sertifikatus, patvirtinančius dalyvavimą projekte. Dalyvių refleksijos bus puiki proga skatinti veiklą, skatinančią bendraamžius naudotis popamokinėmis ugdymo formomis.

Dėkojame Darbo ir Karjeros Instituto pirmininkui Pavlui Abuckiui, projekto koordinatoriams Beatai Hąc ir Adamui Matuščykui už kvietimą dalyvauti projekte ir šiltą priėmimą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos