Patriotizmo pamoka, skirta  Gegužės 3-iosios Konstitucijai paminėti

  • Paskelbė : Halina Stankevič
  • Paskelbta: 2021-05-07
  • Kategorija: Renginiai

Gegužės 3-iosios Konstitucijos priėmimas yra labai svarbus įvykis kiekvienam lenkui ir lietuviui, kaip ir  Nepriklausomybės diena jis mums primena tautinę tapatybę.

Gegužės 3 d. Konstitucija, priimta Ketverių metų Seimo 1791 m. gegužės 3 d., reguliuojanti  Abiejų Tautų Respublikos teisinę sistemą, buvo pirmoji Europoje ir antroji - po Amerikos - pasaulyje. Jos tikslas buvo išgelbėti valstybę. Ji įvedė konstitucinės monarchijos sistemą ir atvėrė perspektyvas tolesnėms valstybės sistemos pertvarkoms. Nors gegužės 3 d. Konstitucija galiojo tik 14 mėnesių, tai buvo didelis abiejų tautų, norėjusių išlaikyti valstybės nepriklausomybę ir užtikrinti šalies ekonominės ir politinės plėtros galimybę, pasiekimas. Praėjus dviem dienoms po Konstitucijos priėmimo, gegužės 3-ia diena  buvo paskelbta nacionaline švente, kuri vėliau ilgai  buvo neminima dėl šalies nelaisvės. 1792 m. prasidėjo Lenkijos-Lietuvos ir Rusijos karas. Galiausiai Lenkija ir Lietuva buvo okupuotos, Konstitucija neteko galios ir valstybė buvo padalinta antrą kartą.

Gegužės 3-osios šventė buvo atnaujinta 1919 m. balandžio mėn. Antrojoje Lenkijos Respublikoje, o Antrojo pasaulinio karo metais ją uždraudė okupantai vokiečiai ir sovietai. Ji buvo uždrausta ir Lenkijos Liaudies Respublikoje. Nuo 1990 m. Gegužės 3 d. vėl yra oficiali lenkų valstybinė šventė. Nors Gegužės 3-iosios Konstitucija nepriklausomoje Lietuvoje buvo įvertinta nevienareikšmiškai, šiandien šis vertinimas keičiasi į teigiamą pusę. Lietuvos Respublikos Seimas 2021 m. paskelbė Gegužės 3-iosios Konstitucijos ir Tarpusavio įžado akto metais.

Ši šventė pirmiausia turėtų būti išsaugota jaunosios kartos, todėl mūsų mokykloje yra tradicija minėti šį svarbų istorinį įvykį. Kiekvienais metais gimnazijoje vyko minėjimai ir patriotizmo pamokos. Mokiniai nuoširdžiai deklamavo eilėraščius, atskleisdami puikius aktorinius sugebėjimus. Spektakliai tapo gyva istorijos ir patriotizmo pamoka. Visa tai visada gražiai papildė muzika ir dainos. Visa mokyklos bendruomenė įsitraukė ir 2019 m. prisijungė prie kampanijos „Mokykla prie himno“.

Šių metų Gegužės 3-osios Konstitucijos 230-ųjų metinių minėjimas dėl pandemijos yra kitoks, tačiau ne mažiau svarbus. Šia proga istorijos ir lenkų kalbos mokytojai vedė virtualias patriotizmo ir pilietiškumo pamokas.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos