Pedagogų ekskursija į Rokiškio kraštą

  • Paskelbė : Halina Stankevič
  • Paskelbta: 2021-10-11
  • Kategorija: Renginiai

2021 m. spalio 9 d. ankstų rytą Vilniaus Vladislavo Sirokomlės gimnazijos mokytojai rinkosi prie savo mokyklos Linkmenų gatvėje susiruošę važiuoti į Rokiškio kraštą susipažinti su  šiaurės rytų Lietuvos tradicijomis, istorija ir kultūra.

Po poros valandų kelio besigrožint aušra, šarmotom pievom, besidraikančiu virš upių rūku jau Rokiškyje lankėme turtingą Rokiškio krašto muziejų – grafų Tyzenhauzų dvaro rūmus. Autentiška dvaro aplinka ir puiki gidė papasakojo apie Tyzenhauzų giminės garsius žmones, jų nuveiktus darbus. Pamatėme grafams priklausiusius daiktus – rūbus, knygas, indus, baldus, susipažinome su jų buitimi ir tuometiniu gyvenimu. Dvare mūsų laukė ir smagi edukacinė programa „Sūrio kelias“. Sužinojome apie senovinius sūrių gaminimo būdus, pamatėme etnografinius pieno rauginimo, sviesto mušimo ir kitokius indus, paragavome sūrių, gaminamų AB „Rokiškio sūris“. Sužavėjo savamokslio keistuolio ,,arkitekto”, kaip jis save vadino, Liongino Šepkos drožiniai. Vėliau Rokiškio centre, šalia Vytauto Didžiojo paminklo, išstovėjusio visą sovietmetį,  jau grožėjomės unikalia Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia, viena originaliausių ir įspūdingiausių neogotikos paminklų Lietuvoje, Šv. Juozapo koplyčia ir  važiuodami Bajorų kaimo link pro autobuso langą spėjome pamatyti  tapytų langinių gatvę – Rokiškio pasididžiavimą. Bajorų kaimelyje dvi žavios damos pakvietė susipažinti su Lėlių muziejumi, pamokino, kaip lėles prakalbinti, kaip pasigaminti jas iš pačių paprasčiausių, dažnai jau nebereikalingų daiktų. Lėles kolekcionuojanti muziejaus įkūrėja Dalia Ziemelienė savo kolekciją pradėjo eksponuoti nuo 1999 metų. Dabar muziejuje jau apie 1500 lėlių iš viso pasaulio. Pažintį su svetingu kraštu baigėme Kupiškio rajone, kur aplankėme Adomynės  Švč. Mergelės Marijos Vardo medinę bažnyčią, šiais metais švenčiančią 100 metų jubiliejų, ir Adomynės dvarą, kuriame verda kultūrinis gyvenimas ir vyksta edukaciniai užsiėmimai. Dvaras yra romantiškojo klasicizmo medinės architektūros paminklas, įrašytas į Lietuvos kultūros vertybių registrą. Čia mus sutiko etnografinis ansamblis „JARA“ su kupiškėniškomis dainomis ir šokiais.

Greit pralėkė saulėtas, pilnas įspūdžių, malonaus bendravimo rudens šeštadienis – tai buvo direkcijos dovana pedagogų kolektyvui Tarptautinės mokytojų dienos proga.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos