III respublikinė praktinė-metodinė konferencija „Humanistinės kultūros ugdymas menine veikla per integruotus projektus“ Vilniaus Vladislavo Sirokomlės gimnazijoje

2024 m. balandžio 12 d. Vilniaus Vladislavo Sirokomlės gimnazija surengė respublikinę praktinę-metodinę konferenciją, į kurią buvo pakviestos Lietuvos mokyklos, kurios, kaip ir mes, vykdo Humanistinės kultūros ugdymo menine veikla programą: Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazija, Klaipėdos Vydūno gimnazija, Kauno Juozo Grušo meno gimnazija ir Vilniaus Tuskulėnų gimnazija. 2020 metais šios 5 mokyklos pasirašė bendradarbiavimo sutartį ir sukūrė partnerių klubą „Obuolys“. Būtent tada Panevėžyje buvo surengta konferencija „Šviesus protas ir gera širdis“, o 2023 metais Klaipėdoje vyko antroji klubo konferencija „Humanistinė kultūra ir STEAM metodika“.

Trečiosios partnerių konferencijos tema išrinkta „Humanistinės kultūros ugdymas menine veikla per integruotus projektus“. Konferencijos metu buvo pristatyta 10 pranešimų. Kiekviena gimnazija dalijosi savo patirtimi ir turėjo galimybę pasisemti naujų idėjų ateičiai iš savo partnerių. Tarp pristatymų Vladislavo Sirokomlės gimnazijos lenkų liaudies dainų ir šokių ansamblis „Wilenka“ atliko keletą lenkų ir lietuvių liaudies dainų ir šokių, o 12 klasės mokinė Ewa Rawłuszewicz sudainavo Krzysztofo ​​Cwynaro dainą Vilniau, ar pameni? ir Giulio Caccini Ave Maria.

Antroje programos dalyje konferencijos dalyviai persikėlė į kitokią aplinką – autobusu vyko į Vilniaus senamiestį dalyvauti 4 edukacijose: geografijos, istorijos ir dailės pamokoje „Užupis. Respublika už Vilnelės“, lenkų kalbos ir muzikos pamokoje „Vilniaus lobynas – Vladislavo Sirokomlės ir Stanislovo Moniuškos atradimai“, lietuvių kalbos pamokoje „Po Juditos Vaičiūnaitės skėčiu“ bei anglų ir lietuvių kalbų pamokoje „Faktai ir mitai apie Barborą Radvilaitę“. Visas edukacijas organizavo Vladislavo Sirokomlės gimnazijos mokytojai, naudodami originalią gido įrangą, kurią gimnazija gavo iš Vilniaus savivaldybės įgyvendindama projektą „Vilnius yra mokykla“.

Apibendrindami konferenciją, partneriai akcentavo humanistinių vertybių ugdymo svarbą šiuolaikiniame pasaulyje, teigiamą įvairių meno sričių įtaką asmenybės raidai, taip pat būtinybę dalytis gerąja patirtimi auginant jaunąją kartą. Buvo numatytos kitų metų bendradarbiavimo kryptys. Skambėjo padėkos žodžiai šeimininkams už konferencijos organizavimą, originalias edukacijas ir svetingumą. Atminimui apie konferenciją Vladislavo Sirokomlės gimnazijos  direktorė Helena Marcinkevič įteikė mokyklų partnerių direktoriams padėkos diplomus ir simbolinį bendradarbiavimo vaisių – keraminius obuolius, atspindinčius klubo pavadinimą.

Regina Levicka,
Vilniaus Vladislavo Sirokomlės gimnazijos
direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos